11 december 2012

Slovenija je dežela gozdov

Več kot polovico Slovenije prekrivajo gozdovi. Ne glede na to, kje v naši deželi smo, smo blizu gozda. Ne le to, skoraj z vsake razgledne točke je mogoče videti gozd. Po uradnih podatkih gozdovi zavzemajo skoraj 12 tisoč kvadratnih kilometrov naše dežele ali 58,5 %. Veliko in tujec bi pomislil, da smo Slovenci tudi tesno povezani z gozdom. Pa smo res?

Vse preveč je ljudi, ki se gozda bojijo. Do njega imajo odpor in le neradi zaidejo vanj. Če pa že morajo, pa je to izključno podnevi. Veliko je tudi lastnikov gozdov, ki ne vedo, kje njihov gozd je. Z njim ne gospodarijo, niti ne skrbijo zanj. Gospodarjenje z gozdovi pa je potrebno, če želimo, da opravljajo vloge, ki so človeku pomembne: zagotavljanje stalnega dohodka in varovanje človeških bivališč pred plazovi. Če gozd prepustimo samemu sebi, ne bo propadel. Les v njem se bo razvrednotil, gozd pa se bo počasi spremenil v pragozd. Lep prostor za vse navdušene ljubitelje narave.

O gozdovih se malo piše. Tudi na internetu ni veliko spletnih strani, ki bi bile posvečene le njim. Podobno je tudi z gozdarstvom. Ne glede na to, da smo v svetovnem merilu na področju gozdarstva kot stroke med najnaprednejšimi, pa javnost dela naših gozdarjev ne zna pravilno vrednotiti. Ker ga niti ne pozna. Vse to pa se pozna na odnosu vseh nas do gozda in gozdarjev.

Ni komentarjev:

Objavite komentar